hatarzar-epites3.jpg

(A Hír 24 képes beszámolója szerint így építik közmunkások a határzára. Fotó: MTI / Kelemen Zoltán Gergely)

Az elmúlt napokban híreket kapunk az ország különböző pontjairól, hogy  a munkaügyi központok regisztrált álláskeresőket hívnak be és közfoglalkoztatás keretében a déli határzár építésére toboroznak embereket. Panaszokat kaptunk Esztergomból, Balassagyarmatról és Nyíregyházáról is hogy, ezt a munkát ajánlják fel a munkaügyi központok.

A távolságból adódóan ez a munkavégzés bentlakással tud csak megvalósulni. A többség nem szeretné vállalni, de félnek, hogy ha nem vállalják, elesnek a Foglalkoztatást Helyettesítő Támogatástól. Ez a munka a legtöbb álláskereső esetében álláspontunk szerint nem felel meg a megfelelő munkahely törvényi feltételeinek, jó fizikai erőnlétet és szakmai felkészültséget kíván, illetve rendkívül nehéz körülmények között kell elvégezni.

 Értetlenül állunk az előtt, hogy ezt a rövid távú munkát miért nem szakmunkásokkal, minimálbérért, vagy idénymunka keretei között végezteti el az állam. A Belügyminisztérium visszaél a helyzetével, azzal, hogy erre a munkára kéri fel az álláskeresőket, hiszen Tuzson Bence a Fidesz-frakció szóvivője is elismerte a tegnapi napon, hogy a közmunkaprogram nem erre hivatott. Álláspontunk szerint a tény, hogy a kerítés építésére kényszerítik az álláskeresőket, igazolja, hogy a közfoglalkoztatás jelenleg valójában nem tölt be munkaerőpiaci célt, hiszen nem járul hozzá a piacon értékesíthető munkatapasztalatok szerzéséhez! A határzár építése biztosan nem segíti a későbbi elhelyezkedést.

A mostani folyamatok mellett meg kell említeni, hogy a kormány törvényi lehetőséget teremtett arra, hogy a menekülteknek is felajánlhatnak közmunkát. Úgy gondoljuk, hogy ez az új fejlemény is ellentétes a közfoglalkoztatás eredetileg kitűzött céljával, azaz, hogy az álláskeresőket, vagyis a korábban Magyarországon munkanélkülivé vált embereket „visszavezesse az elsődleges munkaerőpiacra”.

Közmunkás Mozgalom a Jövőért; 2015 augusztus. 5. 

 

 

Szerző: kmjfb

Szólj hozzá!

Címkék: határzár

A bejegyzés trackback címe:

https://kozmunkasmozgalom.blog.hu/api/trackback/id/tr237685362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása