Jogunk van a készpénzhez!

2015.09.25. 13:47

img_20150924_154948.jpg2015. szeptember 24-én nyílt levélben fordultunk Pintér Sándorhoz.

Sok helyütt a munkáltatók nem biztosítják a készpénzes kifizetést, annak ellenére, hogy van házipénztáruk, holott a Munka Törvénykönyve 157-159 paragrafusa szabályozza, hogy a munkáltató köteles biztosítani a készpénzes kifizetést. 51 600 forintból már csekély levonás is sokat számít, de egyes banki levonások elérhetik a havi két- háromezer forintot is. Ez körülbelül számunkra kétnapi élelmiszer árát teszi ki. Csütörtökön azt kértük a Belügyminiszter Úrtól, hogy ennek betartását ellenőrizzék a munkáltatóknál. A törvény kimondja, hogy a munkavállalót semmilyen járulékos költség nem terhelheti a bér kifizetés kapcsán.

img_20150924_154532.jpg

 

Az erről szóló nyílt levelet a mai nap folyamán átadtuk a Belügyminisztérium képviselőjének:

Tisztelt Pintér Sándor Belügyminiszter Úr!

Sajnálatosan szembesültünk azzal a ténnyel, mely szerint számos foglalkoztató nem veszi figyelembe a dolgozók készpénzes kifizetésre való jogosultságát, és folyamatosan megszegik a Munka Törvénykönyve azon rendelkezéseit, amelyek előírják, hogy a dolgozót semmiféle plusz költség nem terhelheti a munkabéréhez való hozzájutásban. A bankszámla nyitásának ill. fenntartásának vannak egyszeri és állandó költségei. A munkáltatók ellenben nem kötelezhetik a munkavállalót bankszámla nyitására, és nem jelenthetik ki, hogy csak ilyen formában juthatnak hozzá a munkabérükhöz.

A Munka Törvénykönyvének 157- 159. §§ -a szabályozzák a munkabér kifizetésének módját. Így ez nem egyedi mérlegelés kérdése, minden munkáltatóra nézve KÖTELEZŐ!

A Közmunkás Mozgalom a Jövőért csoport nevében arra kérjük Belügyminiszter urat, hogy figyelmeztesse a foglalkoztatókat a törvény maradéktalan betartására.

A munkáltatóknak lehetőségük van továbbá arra, hogy postai átutalással teljesítsék a kifizetéseket. Mi ezt a megoldást elfogadjuk. A bankszámla nyitására való kötelezést azonban ellenezzük.

Kérjük Önöket, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy ne nőjenek tovább a közfoglalkoztatásban dolgozók terhei; ne legyen számukra nehézség az amúgy is áldatlan körülmények közötti munkavégzés. A havi

51 630 forintos közmunkás fizetés mellett a bankszámla nyitásának és fenntartásának átlagos havi 1000-2000 forintos költsége és más járulékos költségek túlzott terhet jelentenek, kétnapi élelem árát teszi ki. A közmunkások többnyire családos, lakhatási- és mélyszegénységben élő emberek, többen közülük a hajléktalanságot is megtapasztalják. Szeretnénk nyomatékosítani, hogy a közfoglalkoztatottak törvénytisztelő állampolgárokként, elkötelezettek abban, hogy javuljanak a közfoglalkoztatás körülményei.

Együttműködésüket előre is köszönjük!

Közmunkás Mozgalom a Jövőért

https://youtu.be/rvWePHVukDE

 https://youtu.be/qTZNgveyv9E

A bejegyzés trackback címe:

https://kozmunkasmozgalom.blog.hu/api/trackback/id/tr307824834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása