Január 9-én az MSZEH munkatársaival Sámsonházán jártunk, ahova a helyi közmunkások hívtak meg minket. Lakossági fórumot szerveztek amiatt, hogy rosszak a munkakörülményeik, és 22 betöltetlen közmunkás állás van a faluban. Az emberek dolgozni szeretnének, de ez nem megy egyszerűen, mert a közfoglalkoztatás a helyi hatalmi harcok áldozatául esett. Az 5 fős testületből 3 képviselő 2015 májusában elvette a polgármestertől a foglalkoztatói jogot a közfoglalkoztatási programban, az eredetileg leadott programot megváltoztatták, és azokat, akinek nem tetszettek a változások kitették. Volt, aki maga mondott fel, miután az egyik képviselő minősíthetetlen módon beszélt vele és a saját magán telke előtti útszakasz tisztítására kötelezte. A fórumon elhangzottakról az Abcúg cikke is beszámolt: 


samson.jpg

 

A fórum óta az indulatok még jobban elszabadultak Sámsonházán. A cikk után szigorították a közmunkások adminisztrációs kötelességeit és munkarendjét, a könyvtár és az E-pont nyitvatartásáért felelős foglalkoztatott munkaidő beosztását úgy változtatták meg, hogy azzal az intézmény elérhetősége megszűnt a lakosság számára (kivéve ha valaki önkéntesen folytatja ezt a munkát).. Szerencsére a könyvtáros megoldotta a helyzetet, és a Könyvtár nyitva tud lenni egy óra szünettel.

 

Az Abcúg írására a hatóságok is felfigyeltek, a cikk megjelenése után a Belügyminisztérium, a Munkaügyi Központ és a Munkavédelmi Felügyelet is ellenőrzést tartott Sámsonházán. Természetesen találtak szabálytalanságokat.

 

Ezek után a január 26-án tartott Képviselőtestületi ülésen a három képviselő kirakta a polgármester asszonyt az irodájából, mert ők saját tanácskozó termet akartak, és erre a polgármester irodáját tartották a legmegfelelőbbnek. Ezzel az intézkedésükkel kirakták a Szlovák és Roma Nemzetiségi Önkormányzatokat is a polgármester irodájából, felrúgva ezzel az együttműködési nyilatkozatot. Hiába mondta el a jegyző többször is, hogy ez törvénytelen, ők akkor is megszavazták 3-2 arányban. Ezért a köztisztviselők ezentúl Sámsonházán abban a megbecsülésben részesülnek, hogy az irattár 2,5 méter széles 3,5 méter hosszú helyiségében fogadhatják a sámsonházai lakosokat ügyfélfogadások alkalmával, a helyiségben dolgozó falugondnok és a Közművelődési Intézet közfoglalkoztatottjával együtt. Az irattárban nincs számítógép, se internetcsatlakozás.

 

2 közfoglalkoztatott felmondott. A közhangulat csak rosszabb, mert az emberek a létbizonytalansággal szembesülnek nap, mint nap. A három képviselő és a polgármester közötti harc következménye, hogy a korábban 43 főre beadott közfoglalkoztatási programban ma már csak 19-en dolgoznak, és ehhez mérten a következő időszakra sem kíván a testület több helyet pályázni. Pedig a falu aktív lakosságának közel 25%-a munka nélkül van, és dolgozni szeretne. Reméljük a képviselők, ha közmunkát nem adnak, van arra ötletük, hogy hol biztosítsanak állást ezeknek az embereknek!

A bejegyzés trackback címe:

https://kozmunkasmozgalom.blog.hu/api/trackback/id/tr368361662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása