Tisztelt Hoffmann Imre helyettes államtitkár úr és Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár úr!  

kmunkás 028.jpgDecember óta folyamatosan jelennek meg a sajtóban újabb részinformációk a közfoglalkoztatás átalakításával kapcsolatban. A változásokról annak ellenére nincsenek a nyilvánosság előtt pontos információk, hogy már február közepe van - a most érvényben lévő közfoglalkoztatási szerződések 2 héten belül megszűnnek. Kérdésünk: hogyan tovább?

Kérjük tájékoztassák a nyilvánosságot, az álláskeresőket és a több, mint 210 000 közfoglalkoztatott társunkat arról, hogy mit tervez a kormány. Igaz-e az, hogy a jelenlegi közfoglalkoztatottakat csoportokba fogják sorolni a munkaügyi központok:

Azokra, akik önálló munkakeresésre alkalmasak, azokra akik segítséggel (képzés, átképzés, munkaközvetítés által helyezhetők munkába) találhatnak munkát - és ennek a csoportnak képzéseket is nyújt a kormány? Pontosan milyen képzéseket nyújtanak majd a munkaügyi központok és milyen szempontok alapján? És mi lesz a harmadik csoporttal, akik nem kerülhetnek sem képzésbe, sem a nyílt munkaerő piacra? Ők visszakerülnek a közfoglalkoztatásba? Ha igen mennyi időre?

Milyen módon határozzák meg a kiválasztás kritériumait? És mi lesz, azzal a több, mint 100 000 emberrel, akik még a közfoglalkoztatásban sem tudnak jelenleg elhelyezkedni leromlott testi vagy szellemi állapotuk következtében? Nekik milyen segítség marad? Milyen további lehetősége lesz a közfoglalkoztatottnak, amennyiben bármilyen elfogadható okból nincs lehetőségük a felajánlott piaci munkát elfogadni? Milyen eszközökkel tudja az állam javítani azok élethelyzetét, akik a közfoglalkoztatásba sem kerülhetnek be vagy azokét, akik elszegényedését a közmunka nem állította meg.

És végül: bevezeti-e a kormány a háromévente egy év közfoglalkoztatás korlátozást? Ha igen, akkor milyen munkát tud ajánlani az egy év közfoglalkoztatás után a kisgyerekes anyáknak, a pályakezdőknek, a nyugdíj előtt állóknak, a tartósan betegeknek, vagy megváltozott munkaképességűeknek, illetve a hátrányos helyzetű településeken élőknek? 

Tekintettel a jelenlegi bizonytalanságot okozó helyzetre kérjük minél előbbi válaszukat itt és a nyilvánosság előtt! 

üdvözlettel

A Közmunkás Mozgalom a Jövőért

A bejegyzés trackback címe:

https://kozmunkasmozgalom.blog.hu/api/trackback/id/tr5112263632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása