Idén a minimálbér bruttó összege 111 000 Ft-ra, a korábbi összeg 5,5 százalékával emelkedett. Még 2015 végén különböző nyilatkozatokból arra lehetett következtetni, hogy a közfoglalkoztatottak bére is követni fogja ezt az emelést. De ez nem történt meg. Sem januárban, sem március elsejétől, amikor az új közfoglalkoztatási időszak elkezdődött.

 

Ma Magyarországon havonta átlagosan 240 000 ember dolgozik a közfoglalkoztatásban. Ez azt jelenti, hogy megközelítőleg azonos számú családot érint a közfoglalkoztatás és a közfoglalkoztatási bér. Sokak számára a család teljes bevétele ettől a bértől függ, ami egyes régiókban a túléléshez elegendő, de a mélyszegénységből való kikerüléshez kevés.

 

A kormány logikája most az, hogy a segélyezés helyett tömegeket lát el a közfoglalkoztatáson keresztül, de nem fordít elég forrást a munkaerőpiac valódi fejlesztéséhez, és a tartósan munkanélküliek elhelyezkedését segítő aktív munkaerőpiaci eszközökre (hatékony munkaerő közvetítés, képzések, elhelyezkedési támogatások, lakhatás és munkába járási támogatás stb.), illetve azokat nem szervezi meg hatékonyan.

 

A kormány létrehozott egy másodlagos munkaerőpiacot, másodrendű munkavállalókkal, akiknek a munkáját alacsonyabbra értékeli mások munkájánál. A Közmunkás Mozgalom a Jövőért csoport úgy gondolja, hogy a közfoglalkoztatatási bér, illetve az, hogy annak szintje a minimálbér alatt van alapvető emberi és munkavállalói jogokat sért. Azzal, hogy a minimálbér emelése mellett sem növekedett a közfoglalkoztatotti bért, még nagyobb mértékben leminősíti a közfoglalkoztatottakat.

 

Pedig mi vagyunk azok, akik miatt jelenleg büszkélkedhet a kormány a munkanélküliség alacsony országos szintjére. Hivatalosan 6,1 % a munkanélküliségi ráta, 275 ezer fő (KSH 2016 március 29), de ha a közfoglalkoztatásban dolgozókat is munkanélkülinek tekintenénk, akkor átlagosan 500 000 fő felett lennénk és ebben a számításban nincsenek benne azok akiket nem regisztráltak munkanélküliként, vagy azok akiket kizártak a nyilvántartásból.

 

Számunkra a bérünk 5,5 %-os emelése legalább kétnapi élelmet, a havi telefonszámlánk befizetését vagy  munkakereséshez szükséges útiköltségünk fedezetét jelentené!

 

Követeljük a közfoglalkoztatotti bér visszamenőleges emelését 2016 január 1.-től. Egyenlő munkáért egyenlő bért!

 

Közmunkás Mozgalom a Jövőért

2016. április 2.

A bejegyzés trackback címe:

https://kozmunkasmozgalom.blog.hu/api/trackback/id/tr998558936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása