Egy Hajdú-Bihar megyei közmunkás írt nekünk, hogy a felhívásunk hatására nem volt hajlandó bankszámlát nyitni, amikor a foglalkoztatója erre akarta kényszeríteni. Kiharcolta hogy azóta is készpénzben kapja a fizetését. Nagyon örülünk ennek a sikernek!

bankkartya2.jpg

Reméljük, hogy munkatársainak is elmondta, hogy nem lehet őket bankszámla nyitására és vezetésére kényszeríteni, készpénzben vagy postai úton kaphatja a fizetését.

2015 szeptemberében fordultunk a Belügyminisztériumhoz, hogy felhívjuk a figyelmet arra a törvénytelen foglalkoztatói gyakorlatra, amikor bankszámla nyitására kényszerítik az alkalmazottakat. A Munka Törvénykönyvének 157- 159. §§ -a szabályozzák a munkabér kifizetésének módját. Így ez nem egyedi mérlegelés kérdése, minden munkáltatóra nézve KÖTELEZŐ!  (lásd korábbi írásunkat itt: ) 

http://kozmunkasmozgalom.blog.hu/2015/09/25/jogunk_van_a_keszpenzhez

 2015. október 5-én a Belügyminisztériumtól a következő választ kaptuk: “Hivatkozva a 2015. szeptember 25.  napján Dr. Pintér Sándor belügyminiszter részére eljuttatott nyílt levelére, az alábbiakról tájékoztatom.

 A kormánymegbízottak részére levél került kiküldésre, amelyben kérjük, hogy hívják fel a járási hivatalokon  keresztül a közfoglalkoztatók figyelmét a jogszabályok maradéktalan betartására, részletezve a bérkifizetésre  vonatkozó munka törvénykönyve szerinti szabályokat.

Nyomatékosításra került a levélben, hogy a munkáltatók nem terhelhetik a munkavállalókat, jelen esetben a közfoglalkoztatottakat a munkabér kifizetésével összefüggő többletköltségekkel.”

Mindenkit bíztatunk, hogy ha a fentiek ellenére bankszámlás fizetésre kötelezi munkáltatója, hivatkozzon ránk, cikkünkre és a munka törvénykönyvére!

És várjuk jelzéseiteket!

A Közmunkás Mozgalom a Jövőért! 

 

Szerző: kmjfb

Szólj hozzá!

Címkék: siker

A bejegyzés trackback címe:

https://kozmunkasmozgalom.blog.hu/api/trackback/id/tr228336002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása