kp_1.jpgSzámos budapesti kerületben tapasztaltuk azt, hogy a közfoglalkoztatottaknak (vagy egy részüknek) a munkáltatójuk nem teszi lehetővé a bér készpénzben való felvételét. Szerződéskötéskor automatikusan kérik a munkavállaló bankszámlaszámát, és ha nincs neki, kötelezik bankszámla nyitására, és jelzik, ha a hónap végéig ezt nem teszi meg, nem kapja meg a bérét.

Ez a gyakorlat ellentétes a munka törvénykönyvével! Mindenkinek, a közmunkásoknak is joga van ahhoz, hogy a bérüket készpénzben vegyék fel ha a munkáltató rendelkezik házipénztárral. A  munkavállalót a bér kifizetésével járó anyagi teher nem terhelheti!

Miért fontos ez? Ma a legtöbb bankban a bankszámla nyitás költsége minimum 2-3 ezer forint, a fenntartás költsége havonta ugyanennyi, sőt ha bankkártyát is kérsz, annak fenntartásárét és használatáért további díjakat kell fizetni.

Figyelem! Nézd meg a szerződésedet aláírás előtt! Ha az van benne hogy a munkáltató utalással fizet, de te KP-ban szeretnéd a fizetésedet kérni, jelezd hogy kéred a szerződésben ezt a pontot átírni. Nem kötelezhet a munkáltató a bankszámla megnyitására!

A KMJ

A bérek kifizetéséről a Munka Törvénykönyve 157-159. paragrafusai rendelkeznek. Ezek a közmunkásokra is érvényesek: http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1200001.TV

Ezen rész értelmezéséről az alábbi cikket találtuk: http://munkajogportal.hu/a-munkaber-kifizetese-keszpenzben

A bejegyzés trackback címe:

https://kozmunkasmozgalom.blog.hu/api/trackback/id/tr407774732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása