paragrafus.jpgNagyon rövid jogi tájékoztató olyan dolgokról, amit igenis tudnotok kell. Egy hozzászólásban nem fogom tudni mindet felsorolni, de megpróbálok valamiféle fontossági sorrendet tartani.

 

1. Amikor egy Közmunkás megtagadhatja a munkát. Először is minden olyan esetben, ami bármilyen más törvényt - ideértve a Munka Törvénykönyve ránk vonatkozó rendelkezéseit, amiből meglepően sok van - sért, szóval valójában jobban állunk, mint gondoltuk sokan. Nem lehet megkövetelni egy közmunkástól, hogy veszélyes helyzetekben (utcasöprés közúti forgalomban, pl.) fizikai képességein felül, vagy olyan munkát végezzen, amihez semmilyen képesítése nincsen, így pl. bizonyos gépek használata, stb. Ezenkívül a közmunkásoknak ugyanúgy jár a rendszeres pihenő védett helyen, ha kell, védőruha és védőfelszerelés viselése (amit a közfoglalkoztató köteles szolgáltatni), tisztálkodási és egészségügyi lehetőség, munkaleállítás extrém környezeti vagy meteorológiai viszonyok mellett (túl meleg, túl hideg), egészségügyi riadók esetén, rosszullét esetén, és csakis az orvos által javasolt környezetben, azaz zárt/nyílt terepen, (és ha az eredeti orvosi vélemény nem elfogadható, jogod van annak felülbíráltatására), veszélyes hulladék képzés nélküli végzésére sem lehet a közmunkást kényszeríteni. Az ilyen esetekben legjobb a főnök főnökéhez fordulni, és a rendes munkaszerződés tartalmazza is mindezeket. (legalábbis kellene) Az ilyen, és hasonló esetekben nem lehet a napot igazolatlan mulasztásnak tekinteni.

2. Ami rögtön elvisz minket az. ún. "lehúzásokhoz". A ledolgozott munkaidőt nem lehet semmissé tenni, valóban rossz teljesítmény esetén el lehet ugyan küldeni a munkást, de a ledolgozott órák levonása nélkül. Van persze sok egyéb is, de részint itt csak a legáltalánosabb dolgokkal foglalkozom, másrészt vannak szép számmal komplikáltabb esetek, amikor tanácsos jogi szakértőink véleményét kikérni. Egyébként, bármi történjék is, szerezz tanúkat, készíts fényképeket, és írásban dokumentáltasd az eseményt jegyzőkönyvvel, amit a főnök is aláír! És végül egy nagyon fontos, és kevéssé ismert - és még kevésbé alkalmazott - szabály: nem lehet a közmunkást emberhez méltatlan bánásmódban részesíteni, megalázni, megkülönböztetni bármilyen formában. Ez tényleg elég tág és szubjektív fogalom, de szerintem eléggé ismert, és magatok bőrén tapasztalva szerintem bizony nagyon is felismerhető, de mint feljebb írtam, ehhez, és az ilyen jellegű panaszokhoz is mindig gyűjtsetek dokumentációt, tanúkat, és ne felejtsétek el, minden "főnöknek" vagy egy főnöke, és így tovább.

3. Üzemi balesetek kérdése: Jogilag minden baleset üzemi balesetnek számít, ha az a munkahelyen, vagy a munkába vezető és onnan hazatérő legrövidebb úton történik. Itt még az sem kifogás, hogy a közmunkás esetleg részben felelős a dologért, pláne akkor nem, ha egy olyan munkakörben dolgozik, amire nincs kiképezve, nincsenek meg a szükséges védő és munkaeszközei, egészségileg nem alkalmas, stb. Ezen esetekben MINDIG hívjatok Mentőt először, és csak aztán a munkavezetőt. Részint mert az egészségügyi segítség felülír minden adminisztratív előírást, de azért is, mert a Mentők kötelesek jegyzőkönyvet IS felvenni a történtekről, másokat meghallgatni, stb. szóval készül itt egy letagadhatatlan bizonyíték, amiről már a munkavezető nem "beszélhet" le, sőt, ki sem rúghat, hisz mindig hivatkozhatsz arra, hogy ezt a panasztevés retorziójaként tette. Mindez persze akkor áll, ha egyébként munkáddal megelégedettek, betartod a rád érvényes szabályokat, stb. Érdekes eset az ittasság kérdése, és itt mindenképp jogi segítségre lesz szükséged, ha ugyanis részegen kiküldtek dolgozni, akkor az az ő hibájuk, ha viszont Te rúgsz be sutyiban, más a helyzet.

4. Munkaidő: nem alkalmazhatnak tovább, mint a szerződésben áll, nem követelhetnek túlórát a közmunkásoktól. Ha túlórát vállalsz, azt külön, nem közfoglalkoztatási típusú munkaszerződéssel tehetik jogszerűvé.


Ezért (IS) nagyon fontos, hogy a szerződésedről megőrizd a másolatot, ugyanúgy az eredeti orvosi alkalmasságiról (alkalmasságikról) kérésedre kötelesek ezeket neked kiadni. És persze nem győzöm elégszer megemlíteni, az adatok, tanúk, stb. fontosságát.


K. Zoltán
KMJ Érdekvédelem


A bejegyzés trackback címe:

https://kozmunkasmozgalom.blog.hu/api/trackback/id/tr826385055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása