Az ELTE Társadalomtudományi Karán volt egy beszélgetés a szociális szövetkezetekről, melyen a csoport részéről két önkéntesünkkel vettem részt.Sok információval gazdagodtunk a szociális szövetkezetekkel kapcsolatban.

A szociális szövetkezetek száma hazánkban jelenleg kb. 1000, és nemrég létrejött egy nagy foglalkoztatási szövetkezet is több milliárd forint állami támogatással az Országos Roma Önkormányzat szárnyai alatt.

A szociális szövetkezetek mai szerepe a hátrányos helyzetű, régóta munkanélküli emberek foglalkoztatásában lehet. Szociális rászorulókból lehet tag részjegy vásárlásával (ami maximum pár tízezer forint/fő), amennyiben a többi tag befogadja őket a közgyűlésen. Minden tag szavazhat és elviekben egyenlő a szavazatuk, tehát elviekben demokratikus a döntési folyamat.

Az egész történet még 2007-ben kezdődött, amikor a törvényi szabályozás után kialakult a szociális szövetkezetek támogatási struktúrája is, főként EU-s források bevonásával, mert az induláshoz mindenképpen tőke kellett, amit a szegénységben élő emberek részjegyei nem biztosítottak elégségesen.A cél mindenképpen csak az önfenntartás lehet, ami elég nehéz a pályázati időszak lezárulta után. A pénzen túl szakértői tanácsadással is segítik a kezdő szövetkezeteket, hiszen nem csak a szegénységben élők foglalkoztatása, hanem a piaci helytállás is sok tudást igényel.

Videón néhány, élőben pedig egy fővárosi szövetkezet mutatkozott be. Munkatársuk elmesélte a nehézségeket és tanulságokat, amiket saját bőrükön tanultak meg. Végül ők most adományboltok működtetésében találták meg a számításukat.

Nagyon érdekes volt látni ezt a rendszert, de még nem egészen látom magam előtt, hogy sok milliárd forint állami támogatással hogy fogják a szövetkezetek megoldani a hazai munkanélküliséget, ami tudvalevőleg több, mint fél millió főt jelent.

Csonka József

2013. 11. 05.

A bejegyzés trackback címe:

https://kozmunkasmozgalom.blog.hu/api/trackback/id/tr655649181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása