A Közmunkás Mozgalom a Jövőért január 31.-i találkozóján érkezett hozzánk Ferenczi István, a Lehet Más a Politika (LMP) pesterzsébet-kispesti képviselőjelöltje. Meghallgatta a tipikus közmunkás-problémákat, majd röviden reflektált rájuk (többnyire megértően bólogatott). Szavaiból a későbbiekben kitűnt, hogy az LMP valóban igyekszik ezeket a problémákat megismerni (Széll Bernadett már többször foglalkozott a közfoglalkoztatás anomáliáival), de az is érződött, hogy a pártnak még nincsenek pontos válaszai a kérdéseinkre. Okos kérdés volt viszont Ferenczi úrtól, hogy mi valójában megszüntetni akarjuk a közmunka-rendszert vagy inkább csak megreformálni. A jelenlévők egyértelmű többsége röviden úgy válaszolt: a jelenlegi rendszer megszüntetését akarja, nem csupán a reformját.
A képviselő-jelölt úr világossá tette, hogy nem tud semmiféle konkrét ígéretet adni problémáink orvoslására. Ez érthető is, de egy választási kampányidőszakban ténykedő pártnak mégis kellene valamiféle  ígéretet adnia arra, hogy a programjában kitér a közmunka-rendszer anomáliáira, illetőleg azok megoldására vannak konkrét elképzelései. Szomorú, hogy ilyesmivel a képviselő-jelölt úr nem szolgált számunkra. Nem igazán érthető, hogy miért nem konzultált például Széll Bernadettel, mielőtt eljött beszélgetni hozzánk. Éppen ezért jogos a kérdés, hogy miért éppen az LMP-ben bízzunk, ha konkrét elképzelései nincsenek, csak általánosságban kritizálja a jelenlegi közmunka-rendszert.

A legalapvetőbb problémák felsorolása néhány sorban megoldható: megalázóan alacsony és hátrányosan megkülönböztető bérezés, büntető jellegű szankciók, törvénysértő pihenőidő-gyakorlat, a készpénzes kifizetés és előleg-nyújtás megtagadása, munkaeszköz-ellátottsági és higiéniai problémák, kiutak hiánya... Ezek megoldására hatalmas kockázat nélkül lehet ígéretet tenni, hiszen jelentős költségvetési vonzatuk bizonyosan nincs. Sajnos a képviselő-jelölttől ilyet nem hallottunk. Így megmaradt az az érzés, hogy szavazat-szerzés volt a látogatás célja, nem sokkal több, bár a kapcsolatfelvétel és a problémák megismerése iránti igény is üdvözlendő. Ha kampányidőszakban is, de egyik képviselő-jelöltjük meghallgatott minket és érdeklődést mutatott mozgalmunk iránt, pedig mennyivel ígéretesebb lett volna mondjuk nyugdíjasokkkal cseverészni és nekik ígérgetni - ők sokkal többen vannak, mint a közmunkások...
A képviselő-jelölttel való személyes párbeszéd mégis fontos volt, hiszen a hatalom és általában a politikai és gazdasági elit meggyőzése a legfontosabb célunk - ha nem is rövidtávon. Bízzunk benne, hogy az LMP-n kívül más pártokkal is eljutunk a személyes párbeszédig. Erre sajnos a FIDESZ esetében a legkisebb az esély, hiszen az Orbán-kormány jellemzően a közmunkások megkérdezése nélkül akar a közmunkások sorsáról dönteni. Az LMP-n kívül többek között a JOBBIK és a Munkáspárt lehet ebben partner, noha a közmunkásoknak lehet okuk egyik vagy másik pártot jobban kedvelni, vagy éppen viszolyogni tőle (gondoljunk csak a JOBBIK bizonyos mértékű pálfordulására a közmunka megítélésével kapcsolatban).

Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://kozmunkasmozgalom.blog.hu/api/trackback/id/tr785846138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása