3 051.jpgA BudapestEsély NKft. és az Esély Labor Egyesület által a józsefvárosi Kesztyűgyár Közösségi Házban megrendezésre került konferencián többen is részt vettünk a csoportból. A közfoglalkoztatás jelenéről, jövőjéről és a szociális szövetkezetekről tudtunk meg információkat.

A Belügyminisztérium részéről (amely köztudottan a közmunka szervezője) Sipos Gyula vezérőrnagy tartott lendületes előadást, melyben erősen hangsúlyozottak voltak a kistelepülési sikerek. Ennek megfelelően kevés dolgot tudtunk meg a városi közmunkával kapcsolatban. A többiek meg elvegetálnak a 49ezerből, mert ezt nem tervezik növelni, bár szó van a járulékok csökkentéséről, így talán-talán többet kaphatunk majd kézbe - ki tudja mikor?! A hátrányos helyzetű kistelepüléseken a Start munka programban legalább (elviekben) 12 hónapig, tehát szinte folyamatosan foglalkoztatják az embereket.

Bár elviekben a közmunka szerepe a visszavezetés a munka világába, igazából a szociális szövetkezetekbe lesznek becsatornázva az emberek, de ide csak a legjobbak kerülhetnek be. Ez a foglalkoztatási forma 2007 óta ismert hazánkban, ezzel együtt nem túlságosan. Nem is dolgoznak bennük sokan jelenleg, maximum pár ezer fő. E mellett beindult az Országos Roma Önkormányzat által szervezett foglalkoztatási szövetkezet, amely önmagában több ezer főt kíván foglalkoztatni. Így elviekben az emberek magasabb fizetést is kaphatnak, ha sikeres a projekt... De hány piaci munkahely szűnhet meg emiatt?

Kicsit hallottunk a téli közmunka programról is, aminek a felelőssége három (!) minisztérium között oszlik meg. Hát, drukkolunk.

A konferencia anyagai elérhetőek itt:

http://www.eselylabor.hu/projektek/ut-a-piaci-munka-vilagaba/item/kozmunka-es-a-kiut-szakmai-konferencia


Csonka József

2013. október 2.

A bejegyzés trackback címe:

https://kozmunkasmozgalom.blog.hu/api/trackback/id/tr775646211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása