DSCF2204.JPGMárcius 31-én délután a parlamentbe igyekvő pártok közfoglalkoztatással kapcsolatos programjait értékelte a Közmunkás Mozgalom a Jövőért (KMJ) csoport két tagja, Csonka József és Lukács Attila, akik maguk is közmunkában dolgoznak. A csoport először sorra vette a jelenlegi közmunka-rendszerben rejlő problémákat: a minimálbér alatti bérezés (50 632 Ft napi 8 óra munkáért); a rendes munkavállalókhoz képest kevés szabadság (éves szinten 20 nap), szigorú segélyezési politika (pl. 30 nap igazolandó munkaviszony a foglalkoztatást helyettesítő támogatásért cserébe); hiányos munkaeszköz-ellátás, piacképtelen képzések, megalázó bánásmód. Ezekre a problémákra a pártok többféleképpen reagáltak vagy nem reagáltak.

A csoportunk ezt a sajtóközleményt azért teszi közzé, mert március elején 14 pártnak küldtünk kérdőívet, melyben az esetleges kormányra kerülésük esetén tervezett, közmunkával kapcsolatos terveikről kérdeztük őket. A kérdőívre 4 válasz érkezett.

 

DK: a Gyurcsány Ferenc nevével jelzett Demokratikus Koalíció rövid emailes választ küldött, amelyben azt kérték, hogy „kampányidőszakban ne terheljük őket ilyennel”. Hivatkoztak a weboldalukra, valamint arra, hogy a Gyurcsány kormány idején a közmunkások minimálbért kaptak.

Sajnálattal vettük tudomásul hogy éppen a kampányidőszakban, amikor a választópolgárok a leginkább figyelnek a pártokra, a DK nem tartja fontos választói bázisnak a közfoglalkoztatásban dolgozókat, nem tudott időt szakítani, hogy érdemben válaszoljon a kérdéseinkre.

 

Jobbik: A Jobbik Magyarországért Mozgalom által adott válaszok nagyban hasonlítanak a Fidesz programjára – mondta el Csonka József közmunkás, a csoport egyik tagja. – A nagyobbik kormánypárthoz hasonlóan ők is szigorú feltételekhez kötik az ellátást, nevelő célzatúnak tekintik a közmunkát, illetve egyetértenek a közfoglalkoztatás Belügyminisztérium alá rendelésével, ezzel kriminalizálva a közmunkásokat. A Jobbik közfoglalkoztatási bértáblája nem garantálná a KMJ által elvárt minimálbért.

Szomorú, hogy a Jobbik közfoglalkoztatási programja elsősorban korlátokat állít fel és nem lehetőségeket nyújt a közmunkások számára.

 

LMP: Az LMP kisebb hangsúlyt helyezne a közfoglalkoztatásra és nagyobbat a személyre szabott képzésekre, ezzel biztosítanának lehetőséget a közfoglalkoztatási rendszerből való kijutásra. A közfoglalkoztatottak legalacsonyabb bérét a minimálbér szintjére emelnék, miközben azt 35%-os emeléssel a létminimum szintjére hoznák. Egy ún. szociális minimumjövedelem-rendszer keretében senkit nem hagynának ellátatlanul, még akkor sem, ha valaki nem vállalja a közmunkát. Ez a közmunkások számára elfogadható - nyilatkozta Lukács Attila. - Viszont a Jobbikhoz hasonlóan az LMP sem biztosítana sztrájkjogot.

Az LMP közfoglalkoztatási elképzelései általánosságban elfogadhatóak a KMJ számára.

 

MCP: A Magyarországi Cigány Párt megszüntetné a közmunka kényszerjellegét. Biztosítanák a sztrájkjogot és a mindenkori minimálbért, valamint személyre szabott képzéseket szerveznének és megszüntetnék a közfoglalkoztatás BM alá rendelését. A sztrájkjogot biztosítanák és támogatnák egy érdemi szakszervezet felállítását.

A KMJ ezért egyetért az MCP közfoglalkoztatással kapcsolatos elképzeléseinek döntő többségével.

 

Jegyzet a szerkesztőnek:

A Közmunkás Mozgalom a Jövőért 2012 szeptemberében jött létre budapesti közmunkások érdekvédelmi szervezeteként. Tagjaink közmunkás tapasztalattal rendelkező emberek. Eddigi tevékenységeink során két alkalommal a Szegénység Elleni Küzdelem Világnapján demonstráción vettünk részt,ahol fel szólaltunk a közmunka problémái ellen és követeltük a jogaink visszaállítását.

2013.02.06-án tüntettünk a Belügyminisztérium előtt és átadtuk a hivatal képviselőjének követeléseinket tartalmazó nyílt levelünket. 2013.08.26-án indítottuk el a német nyelvtanfolyamunkat, amire sajtótájékoztatót szerveztünk, hogy felhívjuk a figyelmet a közmunkások számára elérhető képzések hiányára. A Közmunkás Mozgalom a Jövőért továbbra is küzd azért hogy a közfoglalkoztatási anomáliákat felszámolja.

A bejegyzés trackback címe:

https://kozmunkasmozgalom.blog.hu/api/trackback/id/tr815888405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nekoashi2 2014.04.02. 11:31:49

Magam is a közmunka-programban vagyok foglalkoztatva egy állami intézményben. Jogi diplomám van és jogászi munkát végzek közmunkában! És nem vagyok egyedül! Az intézmény dolgozóinak közel 40%-a közmunkás, és a végzetségének megfelelő munkakörben dolgozik, többségük diplomásként. A többi dolgozó közalkalmazott. Ugyan azt a munkát végzik közmunkások és közalkalmazottak! Legfelsőbb szintről az-az ajánlás jött, hogy bármennyi jogászt fel lehet venni közmunkában – ha szükség van a munkájukra – csak legyen asztal, ahova le lehet ültetni őket.

És ezek a jogászok nem kezdők!!! Sokuknak több éves tapasztalata van! Csak fideszes kötődésük nincs!

Sok kisebb településen a hivatalokban közmunkásokat foglalkoztatnak köztisztviselői munkakörökben – mondhatni feketén!
süti beállítások módosítása