választás.jpgKözelednek a választások, erősödik a kampány, de mi nem halljuk a pártoktól a közmunkával kapcsolatos problémákra adandó válaszokat. A kormány szerint ha minden 10. munkavállaló közfoglalkoztatott lesz, akkor eljön a Kánaán, az ellenzékből kiemelkedik Gyurcsány Ferenc, aki szerint a közmunkások nem is igazán végeznek munkát...

Mivel mi szeretnénk tisztán látni, hogy az általunk tapasztalt problémákra valódi választ adó pártokra szavazhassunk, ezért a következő kérdéseket tettük fel az általunk kiválasztott 14 parlamenti és oda törekvő párt(csoport)nak.

A megkérdezettek:

 • Demokratikus Koalíció
 • Együtt 2014 - Korszakváltók Pártja
 • Elégedetlenek Pártja
 • Fidesz - Magyar Polgári Párt
 • Független Kisgazdapárt
 • Jobbik
 • Kereszténydemokrata Néppárt
 • Lehet Más a Politika
 • Magyarországi Cigány Párt
 • Magyar Szocialista Párt
 • Modern Magyarország Mozgalom
 • Munkáspárt
 • Seres Mária Szövetségesei
 • Tisztesség és Emberség Szövetsége

 

A kérdések (itt letölthető formában):

 1. Önök szerint meg lehet-e élni 50632 forintból?
 2. Az Önök pártjának foglalkoztatáspolitikájában szánnak-e szerepet a közfoglalkoztatásnak? Milyen arányban szánnának forrásokat a munkanélküliek piacképes képzésére, foglalkoztatására és piaci munkahelyek teremtésére?
 3. Mi a véleményük a jelenlegi közfoglalkoztatási rendszerről?
  1. Önök szerint van-e kapcsolat a betöltetlen álláshelyek alacsony száma és a munkanélküliség között? Vagy ezzel szemben azt gondolják, hogy a munkanélküli emberek nem akarnak dolgozni és a segélyt várva otthon ülnek?
  2. Önök szerint a közfoglalkoztatás a Belügyminisztérium alá tartozik a rendőrség és a büntetésvégrehajtás mellett, vagy jobb helyen lenne egy másik minisztérium alatt foglalkoztatáspolitikai szakértők támogatása mellett?
  3. Ha Önök kormányra kerülnek, akkor a közmunkások megkapják-e a minimálbért? Önök jogosnak tartják-e, hogy a közfoglalkoztatottak átlagos fizetése a minimálbér 75%-a, de ugyanakkora arányú járulékot fizetnek?
  4. Önök szerint igazságos-e kizárni az embereket az életben maradásukat támogató segélyekből, mint pl. a foglalkoztatást helyettesítő támogatásból, amennyiben
   1. nem képesek megfelelő állapotban felvenni a munkát, mert nincs elég fizetésük a fizikai munkához szükséges táplálkozáshoz?
   2. igazolatlan hiányzás gyerekeknél?
   3. nem megfelelő lakáskörülmények?
   4. nem képesek 30 nap foglalkoztatást felmutatni 1 év alatt?
 4. Önök szerint milyen oktatásra vagy képzésre van szüksége a közmunkásoknak, hogy visszajussanak a rendes munkaerőpiacra? Mennyi esélyt látnak a végzettség és képesség szerinti differenciálásra?
 5. Önök szerint a közfoglalkoztatott munkavállalónak kell-e jogot biztosítani a munkavégzés megtagadására, ha a munkáltató nem biztosítja a Munka Törvénykönyvében előírt megfelelő munkafeltételeket számára? Önök szerint a bírósági úton kívül milyen módon állhat ellen a munkavállaló, amennyiben szerződést szeg vele szemben a munkáltató (pl. a fizetés szerződésben megállapított határidejét túllépő kifizetés)?
 6. Önök szerint munkát végeznek-e a közfoglalkoztatottak? És ha igen, akkor miért nem vonatkoznak rájuk a Munka Törvénykönyvének összes paragrafusai?
 7. Kívánnak-e állandó egyeztetést folytatni a közmunkások képviselőivel a jelenlegi közmunka-rendszer reformjáról vagy megszüntetéséről?
 8. Amennyiben az Önök pártja valamilyen formában folytatná a közmunka programot, milyen lehetőség lesz arra, hogy a később felmerülő közmunka anomáliákat jelezzük Önöknek és azokra megoldást találjunk?

 

A pártoktól március 10.-ig várjuk a választ, eddig két válasz érkezett be.

A határidő lejárta után értékeljük a válaszokat és formabontó sajtótájékoztatón mutatjuk be az eredményeket...

A bejegyzés trackback címe:

https://kozmunkasmozgalom.blog.hu/api/trackback/id/tr685845932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.