Egyenlő(séget) Szabadságot!

2016.06.23. 18:10

 

sajto.jpg

Minden embernek szüksége van arra, hogy életkorára, egészségi állapotára és családi állapotára tekintettel elegendő szabadságot kapjon ahhoz, hogy pihenjen, regenerálódjon, és szeretteivel elegendő időt tölthessen! A közfoglalkoztatottaknak erre ma Magyarországon nincs lehetőségük. Minden közfoglalkoztatottnak maximum 20 nap szabadság jár egy évben, életkorától, gyermekei számától, egészségi állapotától függetlenül.

A Közmunkás Mozgalom a Jövőért kezdeményezi, hogy a kormány a 'közfoglalkoztatási' törvény 2.§ (5) bekezdés m) pontját helyezze hatályon kívül ("A közfoglalkoztatási jogviszony esetén: m) az Mt. 117-121. §-a nem alkalmazható")!

 

Egy átlagos munkavállaló 27 nap fizetett szabadságot vesz igénybe egy évben. A közfoglalkoztatottaknak viszont a minimálbérnél 30%-al kevesebb jövedelme mellett 1 héttel kevesebb szabadság jut. És azt is csak a már elvégzett munka idejével arányosan vehetik ki (egy hónap után 1-2 napot).

A Munka Törvénykönyve szerint, ha valaki bejelentett foglalkoztatottként normál műszakban dolgozik a fizetett szabadnapok száma 20 nap, viszont a kor előrehaladtával a szabadnapok száma növekszik. E mellett a 16 év alatti gyermekek száma is növeli a szabadnapok számát gyermekenként 2 nappal. A maximális szám 7, ami 3 vagy több gyermek után jár. A Munka Törvénykönyvének ezen pontja a közfoglalkoztatottakra nem alkalmazható. Vagyis nem csak kevesebb fizetés, de kevesebb fizetett szabadság is terheli őket. Ráadásul szabadnapjaik feléről a munkáltató rendelkezik (sok munkahelyen a gyakorlatban több mint a feléről).

Ezért, mi az erről rendelkező közfoglalkoztatási törvény 2.§ (5) bekezdés m) pontjának hatályon kívül helyezését kezdeményezzük.

Ha igaz az Alaptörvény azon állítása, hogy „Magyarország gazdasága az értékteremtő munkán és a vállalkozás szabadságán alapszik”, akkor vajon az értékteremtő munkát követően miért nem jár mindenkinek ugyanannyi ’értékmegőrző’ pihenés? Ha minden munkavállalónak joga van az egészségét, biztonságát és méltóságát tiszteletben tartó munkafeltételekhez és minden munkavállalónak joga van a napi és heti pihenőidőhöz, valamint az éves fizetett szabadsághoz, akkor Magyarország vajon miért tesz különbséget szabadság és szabadság között önkényesen, mindenfajta igazoló érv nélkül? Az effajta megkülönböztetés sérti az egyenlő bánásmódhoz való jogát naponta több, mint 200 ezer honfitársunknak.

 

Kiket, és hogyan érint a jelenlegi állapot?

Fiatalkorúak: 18 év alattiaknak 5 nap pótszabadság járna a 20 napon felül. 2015-ben 1123 fő volt a havi átlagszáma a 16 és 18 év közötti közfoglalkoztatottaknak.

Középkorúak és idősek: Már 25 év felett hátrányt jelent az, hogy az életkor előrehaladtával nem növekszik a szabadnapok száma. A tartósan munkanélküliek jelentős százaléka 45 év feletti. Ők közfoglalkoztatottként 10 nap pótszabadságtól esnek el. 2016 márciusában 106 454 fő 26 és 50 év közötti közfoglalkoztatott dolgozott, 54 019-en pedig 50 év felettiek voltak.

Gyerekes szülők: a gyermekek után, amíg az a 16 évet be nem tölti gyermekenként 2, 3 gyerekkel vagy a fölött 7 nap pótszabadság jár annak, aki nem a közfoglalkoztatásban dolgozik. Ennek a hiánya leginkább az iskolai és óvodai szünetek idején érinti érzékenyen a szülőket.

Sérült gyermekeket nevelők: Azon családokban ahol tartósan beteg, sérült gyermek van a szülőknek 2 nap pótszabadság járna.

 

Közmunkás Mozgalom a Jövőért

 

Egy érintett tapasztalatai: Mariannak három gyermeke van, akik közül egy 16 éves tartósan sérült és egy fejlesztésre hordandó (SNI-s) 5 éves. A 16 és 12 éves gyerekek nem az önkormányzat területén működő iskolába járnak, így semmiféle önkormányzati támogatásban (nyári napközi) nem részesülhetnek. Az 5 éves, óvodás gyerek esetében 6 hét szünet van az oviban, ami alatt nincs biztosítva másik óvoda a környéken. Bevonható nagyszülők nincsenek, illetve a 90 éves nagypapát is a család látja el. Azért se vehetnék igénybe az óvodát, mert speciális tornára, fejlesztésre kell hordani napközben a legkisebb gyermeket, amit természetesen csak szülő tud megoldani. A középső és legkisebb gyerek krónikus légúti problémákkal küzd, aminek gyógyítása végett legalább a szünet ideje alatt tiszta levegőjű területen kéne pihenniük. A Gyes/munkaviszony évei alatt ez biztosítva volt, de amióta Mariann tavaly közfoglalkoztatott lett, erre nincs lehetősége. Férje a család eltartása miatt külföldön vállalt munkát, így jelentős részben őrá se tudnak támaszkodni a mindennapok szintjén. Ezen kívül a gyerekek iskolai/óvodai szünetei nincsenek harmonizálva, így nem egyszerre vannak otthon, e miatt is több szabadnapot kellene rájuk fordítani, mivel egyedül törvényi kötelezettség miatt még nem lehetnének. Az egyetlen mód arra, hogy nyáron több időt tölthessen a gyerekekkel, az, ha egészségi állapotukra hivatkozva táppénzre megy, de így bevételtől esik el és kockáztatja a munkahelyén a későbbi munkavállalását. Munkahelye azzal is nehezítette az elmúlt évben a helyzetet, hogy a karácsonyi ünnepek alatti 8 napot kötelezően ki kellett venni, amivel a teljes évre csak 12 nap maradt.

kut.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozmunkasmozgalom.blog.hu/api/trackback/id/tr318835426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kmjfb 2016.06.24. 16:05:02

egalité, liberté szökőkút

Éhes ló 2016.06.25. 07:53:24

Örülök, hogy Mariann és kedves társai (köz)munkabérén túl sok sok társammal kifizethetem a kiscsaládjaik gyógykezelése, segélyeik nemcsekélyke összegét is, hiszen ezt legalább nem lopja el se a patás, se más politikus, hanem mások élnek meg abból, amiért én dolgoztam meg, sok sok balfék munkát végző, adót fizető társammal együtt. Jó érzés tudni azt, hogy magamon és a családomon kívül milyen sokan jelentkeznek be nálunk további juttatásokat követelve, hiszen mi más lehetne a munkás életünk célja, mint a családunk mellett a munkára alkalmatlan politikusokat és segélyen élőskőket eltartani a családjaikkal együtt.

Szomórúsággal tölt el, hogy Mariannának dolgoznia kell, mint nekem és még pármilliárdnyi társunknak a világban.
Az is szomorú, hogy ez a közmunkáért kapott jövedelem neki kevés és ahelyett, hogy magának munkát keresne, képezné magát peticiózgat valami soros, vagy orvvégpénzen tartott, többségellenes banda bíztatására.
Régi magyar mondás és bölcs is: szemérmes koldusnak üres a tarisznyája.
Mariann nem szemérmes, az őt eltartók "tarisznyája" pedig szintén tele van.

Nos tegye Mariann és az őt uszítok sora, amíg teheti, mert közel az idő, amikor mindenki magáért lesz felelős és nem fizet senkiknek sem a semmiért, Mariann pedig magáról kell gondoskodjon és a kiscsaládjáról - saját maga, nem mások pénzén követelőzve. Esetleg a gyermekei kedves apjával családként. Úgy kicsit könnyebb.

Dolgozunk rajta erősen.
Nem közmunkában, másokon élősködve.

bmmv 2016.06.26. 21:40:23

@Éhes ló:

Kedves Éhes Ló! Örülünk hogy Ön dolgozik, és el tudja tartani a családját, és természetesen annak is hogy adójával hozzájárul ennek az országnak a működtetéséhez. Abban hogy hogyan költi el a kormány az adóforintjainkat Mariann történetétől független. Ő 40 órát dolgozik közintézményben közfoglalkoztatotti bérért. Tovább képezheti magát bár már van 2 diplomája és 3 nyelvből felsőfokú nyelvvizsgája. Az előző munkahelye bezárását nem ő kérte. A közfoglalkoztatásban kb., 220 000 ember dolgozik. Az aki elhiszi hogy ők mind alkalmatlanok a munkára (miközben épp dolgoznak) az nem érti hogy mi zajlik jelenleg kis hazánkban.

Éhes ló 2016.06.26. 22:08:53

@bmmv: Mariann 40 órát dolgozzon ott, ahol jobban megbecsülik, mert közintézményben, közfoglalkoztatottként ennyi jár a törvények szerint.
Versenypiacon, képzett, alkalmas munkaerőként ennél természetesen több járhat a több és értékesebb, profitábilisabb munkáért.

Ezt pár milliárdnyian tanúsíthatjuk, akik nem az állami csecsen lógva követelőzünk a jobb élet reményében, hanem az öngondoskodás rögös útját járjuk.

Aki közpénzen, segélyen, támogatáson, közmunkán élősködik az államon, a (liberális gondolkodók szerint szent és tévedhetetlen) piac értékítélete szerint alkalmatlan arra, amire a munkaerőpiacon a munkaerejét eladni próbálja, különben nem lenne közpénzen élősködő eltartott, hanem adófizető eltartó lenne. Ez mind a 220ezerre érévnyes. Senki nem akadályozza meg őket abban, hogy dolgozzanak olyan munkakörben, ott és annyiért, amit (a liberális gondolkodók szerint szent és tévedhetetlen) piac a munkájukért kínál.

Ez ilyen egyszerű.

Kis hazánkban sok minden zajlik és nincs ember aki minden zajló történést értene, magam sem vagyok mindent értő.

Az azonban meglehetős pofátlanság, ahogy a közmunkán kívül másra szemmel láthatóan alkalmatlanok, közpénzekből (az adóimból) eltartottak követelőznek.

Inkább hálásnak kellene lenniük, hogy nem éheznek munka nélkül otthon, mert kapnak munkát és érte közpénzből bért, biztosítási jogviszonyt, nyögdíjat.
De nem hálásak.
Itt (is) követelőznek.

Ezért szerintem inkább arcátlanok, az őket uszítókkal együtt.

kmjfb 2016.06.27. 20:53:21

@bmmv: Ez a ló nem csak éhes,de szemellenzős is. Amúgy még kipróbálhatja milyen arcátlan közalkalmazottnak lenni.

bmmv 2016.06.28. 09:45:31

Az alábbi levelet egy nem regisztrált olvasónk küldte:

Kedves kommentelők!

Sajnos 2011 óta nem túl kedvező irányban mennek a munkaerőpiaci változások, nem arról van szó hogy az emberek nem akarnak dolgozni, ez csak a jelenlegi kormány egyes politikai retorikájában szerepel, hogy egymás ellen uszítson embereket. Sajnos vannak olyan leszakadott, hátrányos térségek, ahol a gazdasági szereplők nem úgy teljesítenek, mint a határhoz közeli megyékben, vagy a fővárosban, így ezeken a helyeken az emberek megélhetésének biztosítása csak a közfoglalkoztatási programokba való bevonással lehetséges. Több mint a segély, de sajnos a dolog másik oldala, hogy a rendes piaci bérnél jóval kevesebb. A közmunkán gyakran ugyanazokat a feladatokat végzik el képzett emberek is mint más elsődleges foglalkoztatóknál, de kevesebb pénzért, kevesebb szabadságért és sokkal kevesebb joguk van, így őket rendszeresen hátrányos megkülönböztetés éri minden téren, ezek közül a legsúlyosabb a bérfeszültség.
Sajnos minden ember lehet még Ma is állástalan, szorulhat közmunkára!
Az emberek élni szeretnének tisztességgel, csak az emberi irigység és a rosszindulat sajnos nem elfogadható kommenteket is szül, de mindennek ellenére a közmunkások és a nehéz helyzetű emberek is emberek és ne feledjük a közmunkások munkabérét is még azt a nem túl sokat is ugyanazok az adók és járulékok terhelik mint másokét és igen ők is dolgoznak, dolgozni akarnak!

Éhes ló 2016.07.06. 20:34:30

@kmjfb: nincs szándékomban kipróbálni az ingyenélést.
A családomban nem volt sosem divat, remélem nem is lesz.

Tessék szépen elmenni dolgozni, annyiért, amennyit a szent piac a tudásért, munkért fizet.
Ez jó megoldás az ellen, hogy kegyelemkenyéren kelljen élősködnie a többi dolgozó, adófizető nyakán.

Éhes ló 2016.07.06. 20:48:31

@bmmv: a kedves nem regisztált felhaszánló hazudik.

A munkanélküliség folyamatosan csökken, a dolgozók száma pedig folyamatosan nő, az ingyenélőké, az állam nyakán élősködőké szintén folyamatosan csökken.

Itt bármilyen uszítást a poster és a társai folytatnak, a társadalom kegyelemkenyerén eltartott maguknak munkát találni képtelen embereket uszítja az őket eltartó állam, társadalom ellen, ahelyett, hogy munkavállallásra és hálára bíztatná őket az élősködés helyett.

Mindenkinek nyitott a munkaerőpiac, nem csak itthon, bárhol Európában. Az alkalmas, dolgozni, boldogulni akaró emberek élnek a lehetőséggel itthon és máshol is és dolgoznak, munkát vállalnak a munkaerőiacon, utazva, költözve, áldozatokat, kockázatokat is vállalva.

A levélíró mindezek helyett követelőzik és a követelőzése kapcsán véleményt nyilvánítók, a saját nyomora kapcsán irigységról hazudozik, rosszindulatról.
Senki nem irigy azokra akik a társadalom kegyelemkenyerére szorulnak, csak aki hülye és semmi rosszindulat nincs abban, ha valaki egy nyilvános blogpost kapcsán le meri írni, hogy inkább dolgozni kellene, a követelőzés és önsajnálat helyett.

Ez csak egy vélemény.
Megalapozott.
Pár évtizednyi munkás évvel.

2017.05.22. 17:57:15

@Éhes ló:

"A munkanélküliség folyamatosan csökken, a dolgozók száma pedig folyamatosan nő, az ingyenélőké, az állam nyakán élősködőké szintén folyamatosan csökken."

Mondja a fideszszavazó, orbánimádó android. Akinek minden szava igaz. :P

Éhes ló 2017.05.25. 12:03:24

@Ahasverus: nem. Egy dolgozó ember írja, aki tájékozódik és olvassa a gazdasági híreket.
Is.
Egyébként pedig a tetves kurva anyádat anddroidozd le ávósfattú.
süti beállítások módosítása