IDÉNYMUNKA

2015.06.26. 17:54

apple-picking.jpg

Rendeljen közmunkást!

 

Csoportunk egyik tagja 2015 májusában Szabolcsban járt egy kb. 1500 fős településen. Az itt lakók többsége tartósan munkanélküli, az önkormányzat közmunkát biztosít, akinek tud. Nyaranta azonban a hivatal rendszeresen hozzájárul ahhoz, hogy a közmunkások szüneteltessék a közmunkát, mivel a nyári idénymunka (főleg almaszedés) nagyon sok embernek ad lehetőséget arra, hogy a közmunkás órabér többszöröséért dolgozzon. A közmunka szüneteltetésére eddig is meg volt a lehetősége, mégpedig a 2011-es közfoglalkoztatási törvény 2. § (3a) pontja szerint:

 

„A közfoglalkoztató köteles a közfoglalkoztatott részére fizetés nélküli szabadságot engedélyezni, ha a közfoglalkoztatott a közfoglalkoztatási jogviszony időtartama alatt, az 1. § (3) bekezdése hatálya alá nem tartozó munkáltatónál, legalább 3 nap, legfeljebb 90 nap időtartamú határozott idejű munkaviszonyt létesít. A fizetés nélküli szabadság engedélyezésének feltétele, hogy a közfoglalkoztatott a határozott idejű munkaviszonyról szóló munkaszerződést a közfoglalkoztatónak a fizetés nélküli szabadság megkezdése előtt legalább 5 munkanappal bemutatja.”

 

Ennek a településnek a lakói feltehetően szerencsésen jártak, hiszen az idénymunka szervezője ad igazolást és munkaszerződést, az önkormányzat pedig felkészült erre a helyzetre és lehetővé teszi, hogy a nyári munka során a családok egy kis megtakarítást gyűjtsenek be az őszi hónapokra.

 

Hogyan változtatna ezen a helyzeten a mostani Pintér Sándor által jegyzett módosító javaslat? (http://www.parlament.hu/irom40/05141/05141.pdf)

 

A 2. § szerint a polgármesternek ezentúl közvetítői szerepe lesz, javasol (kijelöl) munkavállalókat, akiket a térségi foglalkoztatási szerv értesítésével lényegében kiközvetít annak a vállalkozónak aki a munkaigényét korábban nála bejelentette. A közfoglalkoztatottnak ebben a folyamatban nincs szava,  nem kérdezi meg senki arról szeretne-e az adott cégnek dolgozni, milyen munkakörben és főleg arról nem, hogy mennyiért! A cég az egyszerűsített foglalkoztatásban köteles lesz a minimálbér 85%-át fizetni, azaz 513 Ft-ot óránként, ami magasabb a közmunkás órabérnél. De NEM lesz köteles sem a minimálbért sem annál magasabb bért ajánlani. Akkor sem ha a korábbi években ilyen kiemelt órabéreken dolgoztatta a munkásokat. Tehát az az almaszedő, aki korábban a minőségi munkájáért mondjuk 1500-2000 Ft-os munkabért is ki tudott harcolni az egyéni alkuhelyzetben, most elesik mindenféle tárgyalási és érdekérvényesítési lehetőségtől.

 

Ráadásul az 1.§ szerint kizárásra kerül a közfoglalkoztatásból ha az egyszerűsített foglalkoztatást (idénymunkát) nem fogadja el, vagy ha a munkaviszony alatt felmond vagy közös megegyezéssel hagyja ott a munkahelyét. Ez a kitétel lényegében kényszeríti a közmunkásokat az államilag szervezett de piaci szereplőknél folytatott idénymunka elfogadására, sőt ha már ott van semmilyen lehetősége nem marad a munkavállalói jogai érvényesítésre, hiszen ha panaszt tesz vagy felmondást kezdeményez a munkáltatóval szemben (például az alacsony bér, a szerződésének megszegése, a rossz munkakörülmények vagy bánásmód miatt) három hónapra kizáratja magát a közfoglalkoztatásból is. Az esetek többségében úgy veszíti el a munkáját, hogy az álláskeresési járadékra vagy az aktív korúak ellátására sem szerez jogosultságot.

 

Már csak az a kérdésünk, hol a lista azokról a nagygazdákról, akik ezt a módosítási tervet kilobbizták. Náluk idén tuti olcsóbb lesz az alma.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozmunkasmozgalom.blog.hu/api/trackback/id/tr587575622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása