ikarus_new_5.jpg

Célunk hogy a közfoglalkoztatásban aktívan dolgozók is jogosultak legyenek az utiköltség kedvezményre, így Budapesten kedvezményes árú bérlet megvásárlására, ahogy a Foglalkoztatást Helyettesítő Támogatásban részesülők.

 

A közfoglalkoztatottak számára gyakran problémát okoz a napi munkába járáshoz szükséges útiköltség megfizetése, mivel az alacsony fizetésből (a minimálbér 70%)-a a teljes árú bérlet megváráslása aránytalanul magas terhet jelent. A közfoglalkoztatás célja, a hivatalos álláspont szerint az, hogy visszavezesse a tartósan munkanélkülieket az elsődleges munkaerőpiacra. Igazságtalannak érezzük, hogy az olyan munkakeresést segítő kedvezmények, mint az utazási kedvezmény a közfoglalkoztatásban lévő álláskeresőket (akik a munkerőpiacon el akarnak helyezkedni) nem illetik meg.

Budapesten a teljes árú havi bérlet 9 500 Forint, ami a minimálbér közel 14 %-a, a közfoglalkoztatotti bérnek a 18%-a. A legtöbb közmunkás a lakbér, rezsi költség, étkezés kifizetése után nem tud teljes árú bérletet vásárolni. Ez korlátozza őt a munkába járásban, az álláskeresésben, ügyintézésben és egyéb szociális ellátások elérésében. Kimondottan hátrányt szenvednek a gyermeket nevelő szülők, akiknek a gyerekeket el kell  juttatniuk az oktatási intézményekbe, vagy orvoshoz kell utazni. Ugyanígy hátrányt jelent ez az állandó lakcímmel nem rendelkezőknek, akik számára ha életvitelszerűen Budapesten tartózkodnak, a város bármelyik kerületében közvetíthetnek állást a közfoglalkoztatásban (kiemelt közfoglalkoztatók ebből a szempontból a Budapest Esély és a FESZOFE). Kedvezményes bérlet birtokában a munkahelykeresés és a különböző szociális szolgáltatások igénybevétele könnyebbé válna. A kisebb településeken élők számára is az álláskeresést vagy az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások igénybevételét könnyítené meg az utazási kedvezmány.

Hisszük, hogy a közfoglalkoztatók számára is előnyt jelentene ha alkalmazottaik munkába járása a tömegközlekedési eszközökkel biztosított lenne, mert így mindenki időben bejutna a munkahelyére és a munkaszervezést is megkönnyítené ha nagyobb távolságokra is át lehetne irányítani a munkaerőt, amikor erre szükség van.

 

Célunk az, hogy a közfoglalkoztatottakat hivatalosan is nyilvánítsa álláskeresőnek az állam, és a közfoglalkoztatottakra is terjesszék ki a 85/2007. (IV. 25.) Korm. rendeletet a a közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményekről!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozmunkasmozgalom.blog.hu/api/trackback/id/tr267161975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása