paragrafus.jpg

Folytatván -és talán kissé ismételvén az első részt: Alapból nem vagy köteles semmi olyan munkát elvégezni, ami nincs benne a szerződésedben, amire nem vagy képes vagy kellene, de nincs képesitésed, valamint amely bármely érvényben lévő Joggal, Törvénnyel, Rendelkezéssel ellentétben áll, ami veszélyeztetheti a Te vagy Más biztonságát, és ami tiltott a Mtk, Btk, vagy egyéb Rendelkezésben.

Ledolgozott órákat a munkáltató köteles kifizetni, és jogod van a fizetésedet készpénzben megkapni. Elbocsátás esetén ez a kifizetés azonnali kell hogy legyen.

Nem végezhetsz olyan munkát amire orvosilag képtelen vagy, vagy ellenjavalt. (Pl. Terhesség alatt, légzőbetegségeknél, stb.)

Nem vagy köteles túlórázni.

Ha a munkáltató valami Törvényellenes dolgot kiván Tőled, nemcsak megtagadhatod, hanem köteles is vagy megtagadni a Törvénysértést.

Hirtelen rosszullét esetén, -pláne extrém időjárási viszonyok között- jogod van orvosi segitséget kérni.

Jogod van óránként minimum 5 perc, -rossz időben védett helyen- pihenőre, védőitalokra ugyancsak időjárástól függően (viz, frissitő vagy forró tea), -nagyobb területek vagy egyéb valós akadályoztatások esetében a Munkáltató köteles mozgó ellátást biztositani.

A Munkáltató köteles az időjárásnak, munkakörödnek és egészségi állapotodnak megfelelő munkaruhát, munkaeszközöket biztositani.

 

ELVÁRÁSOK, KÖTELEZETTSÉGEK:

 

A Munkáltató nem alkalmazhat azon a napon, amikor ittasan, vagy egyéb, nem orvos által felirt tudatmódositószer hatása alatt állsz.  Ha munka közben kapnak el, azonnal hazaküldenek, -de a ledolgozott órákat ki kell fizetniük.

A szerződésben kijelölt munkát legjobb képességed szerint el kell végezned, munkaidő alatt civilizáltan kell viselkedned, és a rádbizott munkaeszközökért felelős vagy, és csak rendeltetésüknek megfelelően

használhatod. Ha valami elromlik, vagy felmerül egy probléma, tudasd először a munkavezetőddel. Tedd ezt hirtelen rosszullét, betegség stb. esetében is, ha baleset történik, hivj mentőt először.

Ha helyzeteddel, munkaköröddel stb. valami problémád adódik, -akár  személyes is- beszéld meg a feljebbvalóiddal. Általában, ha a kérés jogos, és teljesithető, meg fognak próbálni segiteni.

Ha fizikai, egészségügyi vagy egyéb, életedet komolyan befolyásoló állapotodban változás történik, tudasd ezt a főnököddel, orvosoddal, stb.

A képzések beindulása előtt kérvényezheted hogy milyen irányban és szinten szeretnél fejlődni, továbbtanulni, és informálódni az adott lehetőségekről..

 Jogod van a fizetésedet készpénzben kérni, és megkapni.

Te is segithertsz a Munkáltatódnak, vezethetsz egyfajta "naplót", részint a magad igazolására, de például a munkaerő-elosztás kérdésében is, tudjuk pl. hogy Hétfő, pláne forgalmas helyeken, hosszú ünnepek után nagyon nehéz nap tud lenni, tehát bizonyos területekre több munkás kell, mint általában.

Ha panaszod van megteheted névtelenül nálunk, és a Munkáltatódnál is, ugyanez áll az észszerű javaslatokra, visszásságokra is.

Jelenleg megpróbáljuk ezeket -és egyéb Munkáltatói-Munkavállalói viszonyokat szabályzó ismereteket a szerződéssel együtt kiadatni Nektek, és természetesen minden változásról, stb. értesiteni fogunk először itt, majd a következő szerződés aláirásakkor is.

Valamit azonban szeretnék megértetni mindenkivel. Ahhoz, hogy tényleg sikeresek legyünk az érdekeitek képviseletében, és a társadalmi meg(el)itélésében, (annak megváltoztatásában) nekünk -nektek- is fel kell mutatni bizonyos teljesitményteket, eredményeket, és néha rugalmasságot is kell tanusitanunk, ez a jelen rendszer rém összetett, szétszórt, rendezetlen, és vannak esetek, mikor az adott Felelős ugyan teljesitené a kérést vagy változtatna a végrehajtás módján, de nem tud az egyenlőre egymásnak gyakran ellentmondó rendeletek, törvények, procedúrák miatt. Ugyancsak növelni kell a passziv támogatóink számát, a környékbelieket, stb., legyetek barátságosak, tiszták, viselkedjenek normálisan. Csak akkor tudunk arra hivatkozni, hohgy egyenlő munkáért egyenlő bér jár.

 

K. Zoltán, KMJ Érdekvédelem

A bejegyzés trackback címe:

https://kozmunkasmozgalom.blog.hu/api/trackback/id/tr56860311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása