E hónap 21-én, kedden Mónikával látogatást tettünk az ERVA Zrt. irodájában, ahol előzetes egyeztetés alapján alkalmunk volt civilizált hangulatban elbeszélgetni Pócza Ágnes Közfoglalkoztatási referenssel, helyettesével, és Dr. Csomor Sándor Vezérigazgató úrral, az egyes tagjaink által kifogásolt gyakorlatokat, esetlegesen szabálysértő követeléseket, stb. illetően.  Hát mit mondjak, a találkozó elég komoly meglepetésekkel szolgált, és bizony nagyon is tanulságosnak bizonyult, -reméljük mindenki számára.

Végülis meg kell tanulnunk egymással élni a lehető legjobb körülményeket megteremtve.

A KMJ a Szegénységellenes Alapitvány támogatását élvezve, mint érdekképviseleti szervezet, nyilvánvalóan kissé "elfogult" tagjaink irányában, -de mégis úgy tűnik, ezentúl nekünk is alaposabban ki kell vizsgálnunk a beérkező panaszokat. Minden éremnek két oldala van.

20140117030.jpg

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ne forduljatok hozzánk, és mi ezentúl is mindent amit csak lehet, meg fogunk tenni az érdeketekben, sőt, hisz ezért vagyunk itt. De ha mi nem látjuk a tiszta képet, ha a beküldött információk nem valósak vagy teljesek, az nekünk se jó, mert csak nevetségessé tesszük magunkat, veszitünk a lassan épülő megbizhatóságunkból, hitelünkből, -és igy kevésbé tudjuk a TI érdekeiteket képviselni.

Mindenesetre kapásból összegezve a találkozót, -az elsőt ebben a személyi leosztásban- úgy érzem, hogy megteremtődött egy további, kölcsönösen hasznos együttműködés és megértés alapja. Szerintem mi is számithatunk rájuk a jövőben, mint ahogy ezentúl is jelezni fogjuk a felmerülő visszásságokat, és teszünk javaslatokat.

Az illető tagunk, akinek a panasza elinditotta ezt a kört, (nem egészen az igazságnak megfelelően) újrafelvételének a felülvizsgálása és módositásának folyamata már elindult, és reméljük, hamarosan visszanyeri a munkahelyét. Ebből a szempontból tehát, ha nem is 100%-osan, de sikeresek voltunk. Ugyanakkor a Zrt. oldaláról is voltak bizonyos, teljesen jogos elvárások és követelmények. Ez már csak igy működik. Tudjuk, hogy egyik fél sem merült bele ezúttal szükségtelen részletekbe, mind "tartottuk a lapjainkat", de a követendő és kivitelezhető irányvonalakban nagyjából egyetértettünk, és úgy érzem, hogy ez egy jó, együttműködési lehetőséget teremtett a jövőre nézve, jóindulatúan, emberileg megismertük egymást, céljainkat, lehetőségeinket.

Konkrét dolgokról, megállapodásokról egyenlőre nem akarok beszélni, de el szeretném mondani a különböző közös témákat, amelyek szóba kerültek, és ahol esetleges támogatást kaphatunk, -és nem utolsósorban, ahol TI tehettek javaslatokat a jövőre nézve.

Eloszlattunk néhány félreértést is, mint például a kötelező seprési távolságot. Ezt a járdától mérik, igy a forgalomba kb. 40 cm nyúlik bele max, de ez sincs szerintük kőbe vésve, út, időjárás, forgalmi, stb. viszonyok ezt szükségszerűen megváltoztatják. Mindezt és a többi megállapodást, tisztázást szeretnénk irásban is látni az új szerződéseknél. Ezenkivül van három megkülönböztetési jelzővel ellátott locsolóautó, ami a munkások mögött megy, biztositva a dolgozók épségét. Ahova nem jut ilyen, a kerekes kukák hátán is rajta van egyébként a munkavégzési-terület jelzés, tehát ilyenkor a kukákat kell lehúzni az útra, a dolgozók mögé, a fogalomba, hiszen a figyelmeztetés a járdáról persze, hogy nem látható. Az átlagvezetők józan eszére lehet ugyan hagyatkozni, de nem tanácsos.

Szóba jött a képzések kérdése, most fejezem be a hiány és esetleges továbbjutást kináló szakmák lajstromát, amit el fogunk küldeni Pintér miniszter úr hivatalába, és a Vezérigazgató biztositott ez ügyben a támogatásáról. (Reméljük, a többi Közfoglalkoztatók vezetői is csatlakozni fognak ehhez). Egyébként itt tudtok sokat segiteni ötletekkel, mihez értetek, mit tanulnátok szivesen, kinek kell tényleg az alapképzés, -van ilyen-, és általában tudassátok velünk mi van, akár névtelenül is. A komoly eseteket megvizsgáljuk, az ötleteket, tapasztalatokat, problémákat pedig továbbitjuk. Csak egy megjegyzés, ha egy ügyet a KMJ átvesz, a továbbiakban légyszi, személyesen maradjatok ki belőle, hogy ne beszéljünk keresztbe, és tőlünk különben is másképp, személytelenebbül és hivatalosabban hangzanak a dolgok. Végül is mi erre szakosodunk.

Mónika egyébként másnap végigbicajozta a területet, és hát ha nem is teljességében, de az irodában elhangzottak nagyjából igaznak bizonyultak.

Mindenesetre most tudjuk, hogy mindkét fél figyelemmel kiséri a történéseket, és nem fogunk megijedni ha valamilyen rendellenességre fel kell hivni a Munkáltatók figyelmét, vagy a Munkáltatók észrevételeit továbbitani a tagságunkkal. Ugyanakkor nem ellenségként állunk szemben, hanem megpróbáljuk a legjobbat kihozni, jobbá tenni egy meglehetősen siralmas állapotot, rendszert. Veletek, és a Munkáltatókkal, plusz egy kis rugalmas jóakarattal sikerülni is fog.

Folytatás következik, részint a kedden elért dolgokról beszámolva, az esetleges képzésekről, és persze mindenről, ami még feljön. Szeretnénk országosan szabványositani és élhetővé, felfelé pedig valóban nyitottá alakitani a jövőt.

Egyébként ez annyiban is siker, hogy most már legalább két fontos Közfoglalkoztatóval vagyunk személyes, -és remélhetőleg szivélyes- kapcsolatban. Reméljük, a többi és az eredmény sem késik.

 

 

 

 

Kontsagh Zoltán,  Érdekvédelmi Koordinátor, KMJ

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozmunkasmozgalom.blog.hu/api/trackback/id/tr836851933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása