Május 30.-án mi is ott voltunk a Társaság a Szabadságjogokért által szervezett konferencián. Sajnos a konferencia végéről el kellett jönnünk egy saját esemény miatt, de az előadók így is számos érdekes gondolatot osztottak meg velünk, amit szeretnék továbbosztani.

 

Rév István:

A civil jogvédő szervezetek létrehozása és fenntartása nagyon fontos a társadalom újraszervezésében. A hatalmat hatalomnak kell ellenőriznie a politikai visszaélések elkerülése végett a saját képviselőin keresztül. A Kormány nem véletlenül indított támadást a Norvég Civil Támogatási Alap ellen: mert idegenként kezelik az alap által támogatott szervezeteket. Jogvédőként fel kell vállalni a politikai harcot.

 

Haraszti Miklós:

Mindannyian ügynökök vagyunk - legalábbis a kormány szemében.

A demokratikus szabadság belülről is elveszíthető. A nemzetközi kontextus nem támogatja a harcunkat igazán. A populisták csak úgy tudnak kormányozni, hogy mindig új ellenséget kreálnak. A civil társadalom elnyomása jelentősen nő, különösen a jogvédő civil szervezeteket, melyeket diszkriminalizálnak és kriminalizálnak. Ez ellen nincs nemzetközi fellépés, miközben csökkentik, majd megvonják az állami és nemzetközi támogatását ezeknek a szervezeteknek.

Hogyan bénítsuk meg a civil társadalmat 3 egyszerű lépésben:

1. Engedélyeztetési eljárás kikötése mindenhez;

2. Az engedélyeztetés megtagadása;

3. Minden civil cselekmény engedély nélkülivé, így törvénytelenné válik, melyeket büntetni kell.

Magyarországon is idegen ügynöknek bélyegzi a kormány a civil jogvédő szervezeteket, ezt tették a Norvég Civil Alappal is a kormánykritikus civil szervezetek támogatásának megszüntetéséért. Fontos, hogy meghúzzuk a vonalat a valós demokrácia és az áldemokrácia között. 

Határainkon túl kell lépnünk a gondolkodásunkban és újra kell értékelnünk stratégiánkat.

Nemzetközi együttműködést és egyetértést kell elérni a jogvédő szervezetek között.

 

Példák:

Oroszország és Egyiptom.

Civil szervezeteknek újra kell regisztrálniuk. Az állami intézmény megtagadja a regisztrációba vételt. A hatóság arra hivatkozik, hogy az emberi jogok védelme az állam feladata, így a civilek csak együttműködhetnek az állammal.

Az oroszok 60%-a nem tudja, miért van szükség politikai pártokra. Semmilyen intézményt nem támogatnak, csak Putyin elnököt, de ő nem intézmény. Nem bíznak semmilyen hivatalban.


Helyi aktivisták kellenek, hogy élő legyen a kapcsolat a helyi emberekkel. Így létrejöhetnek helyi csoportok, melyek egyik fő feladata sikereket felmutatni. 

 

Helyi aktivisták kellenek, hogy élő legyen a kapcsolat a helyi emberekkel. Így létrejöhetnek helyi csoportok.

Cs. József

A bejegyzés trackback címe:

https://kozmunkasmozgalom.blog.hu/api/trackback/id/tr46470323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása