Ezen a csütörtök délutánon részt vettem a közmunkáról szóló kezdő kerekasztal-beszélgetésben egy konferencián a Corvinus Egyetemen.

Két szakértővel (Scharle Ágota, közgazdász, Budapest Intézet; Vidra Zsuzsanna, szociológus, CEU) közösen voltam a kerekasztalban, az előadásaikból számomra az alábbiak voltak fontos pontok.

Európában jelenleg 6 olyan állam van, ahol a Magyarországihoz hasonló jellegű a közmunka.

Szlovákiában például 2012-ben 20 óra az ingyen közmunka hetente. Ha nem végzi el a munkanélküli, akkor megvonják a segélyt. Csehországban főleg a romákat érinti a közmunka-rendszer.

Magyarországon a rendszerváltás óta tartja magát a túlsegélyezés mítosza, erre válaszként alakult ki a munkáért segélyt-elv 2009-ben. Munkavállalói jogok nem vonatkoznak ránk teljes egészében.

Ehelyett minimálbér alatti fizetés, kényszermunka-jelleg, sokszor értelmetlen munka.

A közmunka nem vezet vissza a munka világába. Nem hatékony a fennálló problémák megoldására. Ezzel párhuzamosan gyenge minőségű közigazgatás miatt nem lehetséges a hosszabb távú, esetenként szintén költséges alternatívák megvalósítása. A problémák kijavítása helyett a kormány csökkenti az ellátásokat, a hozzáférést pedig szigorítja. Miközben láthatóan és nemzetközi kutatások által alátámasztottan, nem változtat az ügyfél viselkedésén a büntető szankció.

Holott a közmunka sok célra csak látszatmegoldást kínál. Az aktiválásra, a szegénység enyhítésére, a politikai problémák kezelésére, az önkormányzatok támogatására nem jelent valódi gyógyírt.

Ezt követően én is elmondtam, hogy mi, a Közmunkás Mozgalom a Jövőért tagjai, milyen problémákkal találkozunk itt Budapesten nap mint nap közmunkásként. A már említett alacsony fizetés mellett a szerződés bizonytalansága, a kizárás szigorú feltételei (gyerek igazolatlan hiányzása, nem rendezett lakókörnyezet), az éves 30 nap munka igazolása az FHT-ért, a munkaszerszámokat (pl. szedőlapát) és szolgáltatásokat (öltöző, wc, védőital) érintő elégtelenségek, stb.

A hozzászólásokban volt olyan fiatal, aki egyetértett a közmunkás bérek minimálbér alá csökkentésével. Azzal érvelt, hogy a közmunkások nem képesek megtermelni a minimálbérnek megfelelő értéket. Veszteségesek az államnak. Válaszként el kellett mondanom, hogy 49450 Ft-ból nem jön ki a rezsi úgy, hogy még kaját is vegyek magamnak - termelékenység ide vagy oda.

Volt aki úgy vélekedett, hogy nincs esély az állammal szembeni jogi védelem kialakítására. Az állam vezetése azt csinál amit akar. Szintén elhangzott az is, hogy ki más foglalkoztatna minket, ha nem az állam? 

Megnyugtató válaszok még nincsenek.

Csonka József

2013. október 30.

A bejegyzés trackback címe:

https://kozmunkasmozgalom.blog.hu/api/trackback/id/tr755627240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása